zondag 11 september 2022

Welsh Rarebit op de Inge-manier

Vlak voor Corona (januari 19 denk ik) was ik met Fei in Frankrijk, Lille. We gingen uit eten en overal waar we keken stond er Welsh Rarebit op het menu. Nagevraagd bij een gids, bleek dat dit het gerecht is wat in Lille ook echt het meest populair is.

Oorspronkelijk komt Welsh Rarebit uit Wales (zoals de naam natuurlijk al zegt). 
Het verhaal gaat dat in de Eerste Wereldoorlog de soldaten uit Wales het gerecht meenamen naar Frankrijk, de streek rondom Lille en de streek nooit meer verlaten heeft. 
Het gerecht is goedkoop, stevig en echt heel lekker.

De naam zou kunnen vermoeden dat er konijn in zit. Dat is dus niet zo!
Er gaan verhalen dat het een belediging van de Engelsen was naar de Welshmen; alsof zij te arm zouden zijn om vlees te eten en daarom maar kaas aten. 

De ingrediƫnten voor 3 personen:

300 gram cheddar (geraspt of gesneden in kleine blokjes)
250 ml bier (bijv. Chimay) of indien het gerecht koolhydraatarm moet zijn 250 ml melk of bouillon
3 eieren
3 sneden brood (eventueel koolhydraatarm)
3 flinke plakken achterham
1 eetlepel mosterd (hoe pittig is maar net wat je zelf lekker vindt)
halve theelepel cayenne peper

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Zet de vloeistof op het vuur. Doe hierin de mosterd, cayennepeper en de kaas. Roer net zo lang tot de kaas is gesmolten.

Pak voor ieder apart of 1 grote ovenschaal.

Leg op de bodem van de ovenschaal, een boterham, hierop de ham.

Vervolgens verdeel je de kaassaus over de boterhammen.

Zet dit ongeveer 10 minuten in de oven.

Ondertussen bak je de eieren in de koekenpan. Haal de schaaltjes uit de oven. Leg op iedere boterham een gebakken ei. Nog klein beetje peper hierover heen vermalen.

Traditioneel wordt dit gegeten met groene sla en patat en gelijk hebben ze, erg lekker!
Voor de koolhydraatarme variant, frituur ik wortelpeterselie.

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten