zaterdag 21 oktober 2017

Aan de rok en andere dingen

Afgelopen tien dagen had ik opeens lekker tijd om te naaien. Ben hartstikke druk met mijn opleiding maar nu mocht ik even lekker relaxen.
Ben dus aan de gang gegaan met het naaien!

Ik was al heel lang van plan om zelf een rechte rok te tekenen die altijd goed zit en altijd kan en snel klaar is. Eigenlijk de ideale rok; de 1-uurs rok.

Hoe doe je dat?
1. Je begint met meten. Je meet je taillewijdte, je heupwijdte, de afstand tussen taillewijdte en heupwijdte en hoe lang je rok moet worden.
2. Je pakt een groot vel papier. Die vouw je dubbel.


3. 
a. Je gaat nu tekenen. Bovenaan trek je een rechte, horizontale lijn, je begint op je vouw. Je trekt een loodrechte lijn van 1/4 deel van je taillewijdte.
b. Je trekt nu haaks op deze lijn een rechte lijn  naar beneden net zo lang als de afstand tussen taillewijdte en heupwijdte.
c. Je trekt nu een horizontalelijn, vanaf de vouw in het papier naar rechts van 1/4 deel van je heupwijdte.
d. Maak nu een mooie ronde lijn tussen de twee horizontale lijnen. Dat is dus de zijkant van je rok.
e. Trek deze lijn recht naar beneden. Deze totale lijn is de lengte van je rok.
f. Ik heb vervolgens een naadwaarde aangetekend aan de onderkant van 3 cm. Dat is de zoom, aan de zijkant een naadwaarde van 1 cm en bovenaan een naadwaarde van 3 cm. 4. Knip nu uit. Dit leg je uitgevouwen op een dubbele laag stof. Deze rok kan alleen van tricot worden genaaid. Ik zou ook niet te dunne tricot gebruiken want dan krijg je een floddertje. 
Knip zonder naadwaarde natuurlijk.
5. Eerste de zijnaden stikken (locken).
6. Vervolgens de zoom en de tailleband (gewoon naar binnenslaan). Je kan deze rok dragen zonder elastiek in de taille, maar ik vind het eerlijk gezegd prettiger om er wel elastiek in te doen. 

En ja, dan krijg je dus in no-time rokken :-).

Ik ben begonnen met dit stofje.

'

Had ik al een tijdje liggen, maar kwam er nooit van.
Ik naaide er een shirt bij van donkerblauwe tricot. Het model is Autumn Mood uit de Ottobre. Alleen heb ik op de achterkant een overdwarse plooi genaaid. Zag ik bij een gekocht shirt bij iemand en dat vond ik een leuk idee.
Beetje lelijke foto's van de plooi, achter op de rug, maar anders krijg ik het gewoon niet in beeld.


Die halve cirkel die je hier ziet, zie j in het echt niet. Toen ik met dit patroon bezig was, kreeg ik van mijn moeder een restantje stof. Precies genoeg voor nog een rok. Diezelf dag liep ik bij de kringloop en zacht een bijpassend truitje voor 5 euro. Helemaal blij!Ook had ik nog een lap zwarte punta liggen. Die ging er natuurlijk ook aan.
Gecombineerd met een shirt wat ik eerder dit jaar maakte. 
En ach, de paarse punta was ook nog net genoeg voor een rok. Als je dan toch bezig bent :-).
Gecombineerd met een gekocht truitje.

Afgelopen week ook een shirt genaaid voor Fei. Ook dit is een Autumn Mood. Je moet bij zulke stof natuurlijk wel een rustig patroon nemen.
De paneelstof is van Stenzo, de mouwen van katoenen, biologische tricot die ik won bij een wedstrijd. Hij is van Joyfits.nl 
Ook maakte ik nog een andere set voor mezelf. Voor de tuniek nam ik het patroon All day long van Ottobre waar ik al eerder een trui van naaide. 
Het is een leuke gebreide stof die ik op de markt kocht in Oud-Beijerland voor 2,50 euro per meter.
De ene kant is een gebreide stof en de andere kant is een wollige variant. Ik heb de zomen naar buiten gevouwen zodat je dat veschil ook ziet. Ook het boord maakte ik tegengesteld.

De legging heb ik ook uit de Ottobre. Ik had een tijd geleden een broek genaaid van deze stof, maar die was nu te groot geworden. Ik heb er toen maar een legging van gemaakt.
Hij zit eerlijk gezegd voor geen meter. Ik denk dat er te weinig rek zit in de lengterichting waardoor hij van mijn bips zakt. Ik heb nog een flink elastiek liggen, denk dat ik het er maar aan zet. Dan blijft hij iig hangen want ik vind hem wel heel leuk.


4 opmerkingen:

 1. Zo, flinke productie. En wat een mooie serie rokken heb je gemaakt. Handig zo'n snel klaar patroon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super, Inge , ik weet niet waar eerst te kijken ! Zo'n aanvulling voor je garderobe. Ik geloof grof hoe blij je ermee bent !
  ( over je passende schoenencollectie hebben we het nog niet gehad ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een productie en wat is het leuke collectie geworden. Heerlijk als je zo een aantal dagen vind om lekker productief bezig te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo, wat heb je een boel leuke dingen gemaakt. Nu heb je een hele boel keus. Leuk!
  Zit er ook voering in je rokken? Ik moest wel stiekum lachen om dat floddertje!! Maar het is natuurlijk wel zo.
  Die tuniek is wel mijn favoriet!

  Veel draag plezier!

  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen