dinsdag 11 juni 2019

Rokjes en shirts

Vlak voordat ik op vakantie ging, ben ik nog lekker aan het naaien geslagen.

Ik draag graag rokjes en shirts en op vakantie is het dan wel zo handig als je een beetje kan combineren.

Ik ga maar gewoon beginnen:


Het shirtje wat ik hier draag maakte ik vorig jaar. Het is de Summer Basic van Ottobre. Ik heb er al heel wat gemaakt en blijf het een ideaal patroon vinden.

De rok is een strokenrok. Die maak ik altijd volgens een vast stramien. Heel makkelijk.
Je meet je heupwijdte. Laten we zeggen dat die 95 cm is. Dan neem je 5 cm extra. Je maakt dan een strook van ongeveer 20 cm hoog en 1 meter breed. Je sluit de strook met de korte kanten op elkaar. Dat is de bovenste baan. Boven aan deze baan vouw je de stof naar binnen en zet je vast. Je rijgt hier elastiek doorheen.

Vervolgens ga je een volgende strook knippen. Die moet 150% zijn van de eerste strook. In dit geval dus 150 cm. De hoogte van de strook is afhankelijk van wat jij mooi vindt en van hoe hoog je rok moet worden. Hoeveel stroken wil je? Ik vind 20 cm voor mezelf wel een mooie hoogte. Ik knip dus een strook van 150 cm breed en 20 cm hoog.
De strook rimpel ik totdat hij 100 cm breed is. Ik sluit de strook met de korte kanten op elkaar.
Vervolgens naai ik de twee tunnels aan elkaar vast. Dit kan je doen met de naad naar binnen, maar soms is het ook leuk om de naad naar buiten te doen. Je kan dit naaien, locken, net wat je mooi vindt.

De derde strook maak je weer van 150 % breedte van de vorige strook. De vorige strook was 150 cm, deze strook moet dus 225 cm breed worden.
Vervolgens volg je hetzelfde principe. Sluiten, rimpelen tot 150 cm, en weer aanzetten.

Vervolgens werk je de rok naar wens af. In deze rok heb ik enkel een rolzoom gemaakt.

De stof van de rok heb ik gekocht bij de Stoffenkraam. Hij is heel soepel, heel dun en heel glad. Verwerkte dus erg lastig, maar het is gelukt.

Mijn volgende set:


Het shirt is de Ottobre Summer Basic. Lekker stofje gekocht bij het Stoffenspektakel. De rok is van stof van Hollands Stoffenhuis. Het is een a-lijn model en hier legde ik al eens uit, hoe ik die maak.
Heerlijke stofjes. Stof van het shirt is lekker luchtig, die van de rok is een katoenen tricot waardoor hij ook mooi valt.

Dan maakte ik ook deze set:

Het wordt een beetje saai, maar dit shirt is ook de Ottobre Summer Basic, alleen maakte ik deze iets korter (was een coupon).
De rok is door mijzelf getekend. Het een-uurs-rokje. Op mijn blog beschrijf ik hoe je die heel simpel zelf tekent op eigen maat. De stof is van Kleurenmix. Ook een coupon.

De volgende: 

Ook hier de Summer Basic en het een-uurs-rokje. De stof van het shirt weet ik niet meer waar ik die kocht. De stof van de rok is weer van Holland Stoffenhuis.

En al laatste:


Je zou denken dat je dubbel ziet, maar dat is niet zo. De shirts zijn verschillend. De bovenste is Elaine. Die maakte ik al eerder en die zit echt heel fijn. Zie hier. Deze nieuwe zit echt niet lekker. Ik voel me er in opgesloten. Nou ja, misschien draag ik hem nog wel eens een keertje, maar nu even niet. Vind het op zich wel een leuk patroon, maar misschien is de stof te dik.
De rok is van stof van Holland Stoffenhuis. Ik wilde er graag een jurkje van naaien, maar helaas.... Nu dus het een-uurs-rokje.


Op naar het volgende werkstuk!
4 opmerkingen:

  1. Super setjes weer staat allemaal weer leuk hoor 👍

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een vrolijke foto's en leuke stofjes. Die voor de strokenrok vind ik het leukst. Die past ook goed bij het model rok. Je hebt niet hoeven wassen op vakantie denk ik;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi gemaakt allemaal. Laat het zonnetje maar schijnen. Gezellige foto's ook!

    BeantwoordenVerwijderen