zondag 25 september 2016

Ed's verjaardagsdiner

Vandaag allemaal heerlijke hapjes gegeten en daarna Ed's verjaardagsdiner. Als we iets bijzonders willen eten, dan kom ik vaak bij Ottolenghi uit. Wat kan die man een prachtige recepten maken. Hij heeft een heel aantal boeken geschreven en heeft restaurants in Londen. Fei en ik hebben daar al 1 keertje gegeten en gaan er eind november samen met Ed een tweede keer eten. Kan me er nu al op verheugen.Mijn foto's zijn vandaag echt niet super...... kan er niets meer aan veranderen, het eten is op!



Het voorgerecht heb ik zelf bedacht. Ik heb een ui gesnipperd en aangebakken. Vervolgens een liter kippenbouillon toegevoegd en ongeveer 600 gram broccoli. Kwartiertje gekookt en vervolgens nog wat kookroom toegevoegd. Even in de blender en een heerlijk soepje!



Daarna hadden we bloemkooltaart en kip met citroen van Ottolenghi.Erbij een schaal couscous. Erg lekker!!!






De kip

Ik heb enkel geen sumak kunnen gebruiken want dat kan ik hier in Oude-Tonge niet kopen.

Voor 4 personen
1 grote kip
2 rode uien, in dunne ringen
2 tenen knoflook, fijngehakt
4 eetl. olijfolie, plus extra om te besprenkelen
11/2 theel. gemalen piment
1 theel. kaneel
1 eetl. sumak
1 citroen, in dunne plakken
200 ml kippenbouillon of water
1½ theel. zout
1 theel. versgemalen zwarte peper
2 eetl. za'atar
20 g boter
50 g pijnboompitten
4 eetl. fijngesneden bladpeterselie

Bereidingswijze: 
Vermeng de stukken kip in een grote schaal met de uien, knoflook, olijfolie, specerijen, citroen, bouillon of water, zout en peper. Zet hem een een paar uur of tot de volgende dag in de koelkast.Verhit de oven tot 200 °C. Schep de stukken kip met de marinade in een braadslee waarin alles plat liggend en los van elkaar past. De velkant moet boven liggen. Strooi de za'atar over de kip en de uien en zet de braadslee in de oven. Braad de kip 30-40 minuten tot het vlees gaar en het vel licht gekleurd is.Smelt intussen de boter in een kleine koekenpan, doe de pijnboompitten erin met een snuf zout en bak ze al roerend op half­hoog vuur goudbruin. Schud ze op een met keukenpapier bekleed bord om het vet op te zuigen.Schik de hete kip en uien op een serveerschaal, bestrooi het gerecht met peterselie en pijnboompitten en besprenkel met olijf­olie. Je kunt er naar smaak nog wat za'atar over strooien.

De bloemkooltaart

Ingredienten:
1 bloemkool (in roosjes)
1 rode ui
75 ml olijfolie
1 theelepel rozemarijn (fijngehakt)
7 eieren (ik gebruikte er 8)
15 gram basilicum (fijngesneden)
halve theelepel kurkuma
150 gram geraspte parmezaan (ik gebruikte 180 gram cheddar)
wat gesmolten boter voor de bakvorm
1 eetlepel wit sesamzaad
1 theelepel nigellazaad (kan ik hier niet kopen, dus overgeslagen)
zout en peper

Bereiding

Verhit de oven tot 200 °C. Doe de bloemkoolroosjes met 1 theelepel zout in een pan. Overgiet alles met koud water en laat de bloemkool 15 minuten zachtjes koken tot de roosjes vrij zacht zijn: als u er met een lepel op drukt zullen ze breken. Giet ze af in een vergiet en zet ze opzij om te laten drogen. Snijd van een kant van de ui 4 ronde plakken van ½ cm dik af en zet ze opzij. Hak de rest van de ui grof en doe dit in een kleine pan met de olie en de rozemarijn. Smoor alles 10 minuten op laag vuur en roer af en toe tot de ui glazig is. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen. Doe de gesmoorde ui in een kom met de eieren en het basilicum, klop alles goed door elkaar en doe er bloem, bakpoeder, geelwortel, parmezaan, 1 theelepel zout en royaal peper bij. Klop alles goed glad voor u de bloemkoolroosjes erdoor schept, probeer ze allemaal heel te laten.Bekleed de bodem en de wand van een springvorm van 24 cm doorsnee met bakpapier. Vet de wand in met gesmolten boter, vermeng het sesamzaad met het nigellazaad en strooi het rondom tegen de wand van de vorm zodat het blijft plakken. Giet het bloemkoolmengsel in de vorm en schik de uiringen er bovenop. Zet de vorm in het midden van de oven en bak de bloemkooltaart 45 minuten tot hij stevig en goudbruin is: een in het midden van de taart gestoken mes moet er droog uitkomen. Haal de vorm uit de oven en laat de taart minstens 25 minuten afkoelen voor u hem aansnijdt: hij moet nog net warm zijn, in plaats van heet, of op kamertemperatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen